Who Pays for the Eye Test? What DSE Rules Require for Screen Work

The obligation attaches to the workstation, not to your eyes

Most eyewear regulation addresses the product: what a lens must transmit, what a frame must survive, how a tint must be labelled. Screen-work regulation is different in kind. It addresses the task, and it creates a duty on the employer because the risk is generated by how the work is designed rather than by anything the worker brought with them. That is why the entitlement is triggered by a request, not by a diagnosis, and why it exists even for people whose vision is entirely normal.

The practical question people actually ask is narrower: who pays for the eye test, and who pays for the glasses. The answer differs by jurisdiction, but the structure is remarkably consistent across the European rules.

What the European directive actually says

Council Directive 90/270/EEC of 29 May 1990 sets minimum safety and health requirements for work with display screen equipment. Article 9, "Protection of workers' eyes and eyesight", establishes three things: workers must be entitled to an eye examination, in particular before starting display screen work and at regular intervals afterwards; the examination must be available where visual difficulties are experienced; and where the results show it to be necessary, the worker must be provided with special corrective appliances appropriate for the work concerned, at no additional cost to the worker.

Two phrases in that sentence do the heavy lifting. "Appropriate for the work concerned" is an optical requirement, not a comfort one — it points at a prescription designed around a screen distance. "At no additional cost" means the employer pays, and it is why the entitlement survives even when the worker already owns glasses.

The UK implementation, the Health and Safety (Display Screen Equipment) Regulations 1992 as amended, puts the same duty in regulation 6: an employer must provide an eye and eyesight test on request, and where a worker needs special corrective appliances for display screen work, must provide them. The test itself is normally satisfied by an employer-provided voucher, but the obligation is to provide the test, not to hand over cash.

Why the "special" qualifier matters optically

This is where the regulation and the optics meet. A general-purpose prescription is optimised for distance and, in a progressive, for a reading add at around 40 cm. A screen typically sits further away than a book — commonly somewhere around 50 to 70 cm — and a document on the desk sits closer. A conventional progressive set for a 40 cm reading add will leave the screen slightly out of focus at the bottom of the corridor and force the wearer to tilt the head back, which is the single most common reason office workers report neck ache along with blurred screen text.

An occupational or "office" design moves the intermediate zone up and widens it, trading away the extreme distance and near zones. That is a different lens, not a better one, and it is exactly the kind of work-specific appliance the directive contemplates. A high-street pair of varifocals bought for general use does not satisfy the requirement, and most employers will say so.

What the rules do not require

"Annual eye tests are compulsory." Neither the directive nor the UK regulations specify a fixed interval. The wording is "at regular intervals" plus a right to a test when visual difficulties arise, and in practice employers often choose a two-year cycle. If your vision changes at six months, you are entitled to ask sooner.

"The employer must pay for designer frames." The duty is to provide appliances appropriate to the work. Employers commonly pay a contribution or cover a basic range, and the worker tops up for a premium frame. That is lawful; refusing to pay anything for a needed appliance is not.

"Blue-light coatings are a legal requirement." No eyewear or screen-work regulation requires a blue-light filter. The requirement is about an eye examination and, where needed, a corrective appliance.

"There is a US federal equivalent." There is not. US OSHA has no general rule requiring employers to provide eye tests or computer glasses for display screen work; some state programmes and individual employer policies do. The EU-style entitlement is not a global norm.

"Anyone who uses a computer qualifies automatically for free glasses." The entitlement is to an examination; the appliance follows only where the examination shows it is needed for the work, and in the UK it is the "special" appliance that must be funded, not an ordinary pair used for everything else.

How to ask so the answer is useful

Put the request in writing and name the regulation your employer is subject to, then ask for the examination rather than for money. When you attend, tell the optometrist your actual working distances — measure them, because most people guess short. Ask whether a single-vision pair set for the screen, or an occupational progressive, would serve better than your current design, and ask for the working distance to be recorded on the prescription. If the answer is an occupational lens, ask the employer for that specifically, because a general-purpose varifocal is a different product with a different price.

Keep the report. The entitlement is easy to exercise once and easy to lose in a reorganisation, and a dated record of a work-related visual finding is the thing that makes the second request straightforward.

When the eye test is the point, not the paperwork

Treat the examination as a health check rather than a means to a free pair. Ask for a full assessment if you have headaches that build through the working day, if one eye tires faster than the other, if print or screen text seems to swim rather than blur, or if you are over 40 and have started holding material further away. Those patterns point to accommodative or binocular issues that a new pair of computer reading glasses will not resolve, and no entitlement rule replaces the examination itself.